År 2016 kommer bli ett bra år för svenska hushåll förutspår experterna, något som kommer hålla i sig hela vägen in på 2017, det vill säga om räntan håller sig låg – därför är det viktigt att ta kontroll över din privatekonomi.
Att vi klarat oss bra genom lågkonjunktur är tydligt, och nu blir läger för Sverige bara bättre och bättre, något som syns inför år 2016 där allt tyder på att det kommer gå bra för de svenska hushållen med mer klirr i kassorna på många håll. Bland annat skriver Sydsvenskan om hur till exempel en vanlig småbarnsfamilj med 2,2 miljoner kronor i bolån efter att alla fasta utgifter är betalda kommer ha kvar omkring 1 300 kronor i plånboken att röra sig med. Och vanliga andra hushåll kommer att ha kvar mist tusenlappen. Men självklart finns saker som kan påverka den goda ekonomin i hushållen negativt, och det är om räntan, som nu ligger på noll, stiger vilket kan ändra om utgifterna med flera tusenlappar varje månad. Därför gäller det att tänka smart kring sin ekonomi även om det går bra just nu. Ska man exempelvis dra på sig ett nytt lån ska man se till att låna pengar till låg ränta och sedan försöka binda räntan med maxtak under ett visst antal år – då påverkas man inte på samma sätt om förändringar skulle ske i räntan.
Så får du kontroll över din ekonomi
Utsikterna för året är som sagt goda, men med de nya reglerna som nu är i kraft och som kommer att träda i kraft detta år är chansen står att det blir en hel del ändringar i privatekonomin. Till exempel påminner Dagens Nyheter om hur man under året med största sannolikhet kommer att införa det omtalade amorteringskravet på nya lån och det kan sätta sina spår. Speciellt eftersom även en hel del skatter också kommer att höjas såsom inkomstskatten och liknande. Därför är det också viktigt att man redan innan alla förändringar sker faktiskt ser över sin ekonomiska situation även om utsikterna faktiskt ser bra ut – för det finns alltid pengar att spara. Något som exempelvis ekonominyhetssajten Dina pengar tipsar om för att ta kontroll är följande:
- Skapa en budget – få klarhet i vilka fasta utgifter som hushållet har och se efter hur mycket pengar det faktiskt finns att röra sig med när räkningarna är betalda.
- Bli av med småutgifter – många bäckar små brukar man ju säga och det stämmer, det är småutgifterna som på det stora hela blir en stor ekonomisk börda, se över vart dina pengar tar vägen och sluta impulsshoppa, ta matlåda till jobbet och drick kaffe hemma istället för på stan med mera.
- Försäkringar – har du koll? Många betalar för mycket i försäkringspengar trots att det finns billiga alternativ, se efter om du kan byta.
- Internet och telefon – höga räkningar? Du kan ha ett abonnemang som inte lönar sig, kontakta leverantören för att se över dina alternativ, det finns alltid billigare varianter att skaffa.
- Vardagslyx i onödan – betalar du för extra kanaler eller en streamingtjänst, kanske har du till och med flera? Se över om du verkligen behöver dessa konton och gör dig av med de som du inte anser nödvändiga.
- Lån – ska du ta lån och kanske redan har lån? Se efter om du kan samla dina lån, det blir billigare i längden och får dig mindre känslig för eventuella ränteändringar.