Spara pengar 2016

Har du en högre summa som ligger på ditt sparkonto? Det kan var en dålig affär, om du inte gör ett aktivt val – då kan du få avkastning på ditt sparkonto. Men var ska du lägga dina pengar för att det ska bli lönsamt? 

Oftast får du ingen avkastning alls om du har pengarna på ett sparkonto hos storbankerna. Men om du väljer en mindre bank, som exempelvis ICA eller Acanza kan du få ut en viss ränta. De sparkontoräntor som ger mest är Collector Bank (1,00 procent ränta) samt Bluestep som ger 0,95 procent ränta. Du tjänar dock mer på att binda ditt sparande i ett år, om du ändå vet att du inte kommer att använda pengarna och även här får du störst avkastning hos Bluestep och Collector Bank.

Vill du dock vara riktigt säker på att dina pengar växer är det Aktier du ska sikta på. Sen är det klart att det kan vara problematiskt att veta vilka aktier som ger mest. Men om du läser på kommer du snart att hitta det som fungerar, exempelvis har man i Veckans Affärer listat de 7 bästa aktierna att äga under 2016.

Bättre ekonomi 2016

Har du inga pengar att spara men önskar få ordentlig koll på din ekonomi? Då kan det vara en god idé att 4185501-a-bulging-walletta hjälp av en bank för attt sammanställa ekonomin och se över vad det är som inte fungerar. En sak som är vanlig hos privatpersoner är att de har flera olika lån med småkrediter, vilka snarare växer än blir avbetalade i och med den höga räntan. Det du bör göra för att bli av med dina krediter är att låna pengar och istället ha endast ett lån. Det gör att räntan blir mindre och det är lättare att ha koll på pengarna.

Under 2016 kommer det även att hända mycket förändringar för svenskarnas ekonomi. Bland annat kommer det att bli dyrare att renovera och ha hushållsnära tjänster, jobbskatteavdraget försvinner och det blir dyrare att köra bil i och med att bensinskatten höjs. Läs mer om hur ekonomin för 2016 förändras i denna artikel.