Det är enklare att ta ett lån utan säkerhet för att finansiera en insats till ett bostadsköp, än vad det är att faktiskt få ett bolån som även täcker detta. Det gör att allt fler tar snabba lån för att kunna köpa sig en bostad på den skenande bomarknaden. Är vi påväg in i en bobulla i Sverige?
Att ta ett snabbt och mindre lån är ganska lätt, det går att göra via till exempel http://www.expresskredit.se/, men att ta ett bolån kan vara mycket svårare. Inte minst med bolånetak och det kommande, hårdare amorteringskravet.
Ofta har bankerna ett krav på en kontantinsats på närmare 30 procent och de flesta har dessutom höjt sina krav och kräver 5 eller 5,5 gånger hushållsinkomsten. Om nu amorteringskravet höjs ytterligare kan det riskera att bli en än värre situation, menar flera.
Svårt att låna pengar när priserna är extrema
En villa i Danderyd kostar runt 16 miljoner kronor. Det är inte många som har råd med den summan, det kräver hushållsinkomster på över 2,3 miljoner konor för att få låna till 70 procent av den villans värde. Detta område är mer prisextremt än andra men det visar ändå på hur sjuk situationen har blivit. Nu efterlyser en professor på KTH en bostadskrasch för att få ner priserna till normala nivåer igen, mer om detta går det att läsa om i denna artikel i tidningen Svenska Dagbladet.
Bostadsrallyt saktar in
I de billigare områdena i Stockholm, som Tyresö och Huddinge är det även där riktigt dyrt med bostad, där ligger snittpriset på 6,5 miljoner kronor, för att ha råd med en sådan villa krävs det att hushållen har en årsinkomst på närmare en miljon kronor, även där 70 procent av villans värde för att kunna få ett bolån. Bostadsmarknadens kraftiga prisuppgångar de senaste åren har gjort att vissa har kunnat göra en snabb bostadskarriär eftersom varje försäljning har inneburit vinster i stort sett. Det har i sin tur gjort ett nytt, ännu dyrare bostadsköp möjligt. Nu har dock bostadsrallyt saktat in och de extrema prisuppgångarna verkar ha tagit stopp. Är vi på väg in i en bostadsbubbla?
I SVT svarar experter på frågan. De rådande svaret är ”nej” hos många ekonomer och analytiker. De tycker inte att vi är på väg in i en bostadskrasch men utbudet på bostäder och efterfråga har gjort så att priserna har trissats upp en hel del de senaste tio åren.
Många har valt att ta sitt pick och pack och flytta till Stockholm, därför har också priserna blivit extrema just där. Konkurrensen om de bostäder som finns är enorm i huvudstaden och de låga räntorna har varit en starkt bidragande faktor till att så många tagit lån för att kunna ha råd med sin bostad. Samt högre lån i många hushåll De främsta faktorer som förklarar bostadsrallyt som hittills varit är med andra ord:
- Högre inkomst
- Befolkningstillväxt i städer
- Låg ränta
Eftersom priserna nu har börjat falla så smått och det inte sker en prisuppgång längre är det heller inte så bra att ha hela sin pension sparad i bostaden, läs mer om detta här i denna artikel.