Rätt kreditkort när du ska utomlands

Hur många kreditkort har du? Om du ofta befinner dig utomlands är det inte säkert att det räcker med ett kort. Det kort som fungerar bäst för dig i Sverige är kanske inte det bästa utomlands. Därför är det mycket möjligt att du behöver ett kreditkort till.

Har du hört talas om Norwegian kreditkort? Många reseföretag erbjuder kreditkort, och Norwegians är ett av de bästa. När du handlar med kortet får du en procent av köpesumman i återbäring, och denna återbäring kan du sedan använda för att handla från Norwegian, som ju flyger till hela världen. Andra fördelar med kortet är att det är gratis att ta ut pengar, både i Sverige och utomlands, och att en reseförsäkring ingår.

Norwegians kort är också ett av de som nämns i den här sammanställningen, som listar flera kort som är bra val för dig som ofta reser utomlands, Tänk bara på att vissa kort är bättre inom EU, men har högre avgifter utanför EU.

Var försiktig med ditt kreditkort

Kreditkort och euro-myntOavsett hur många kreditkort du har är det viktigt att du är försiktig med dem. Tyvärr är det också viktigt att du är vaksam på om någon annan beställer ett kreditkort i ditt namn. Får du hem en kreditupplysning på något som du inte har beställt, kontrollera vad det gäller, och gör en polisanmälan om du misstänker bedrägeri. Det är inte helt ovanligt att bedragare kommer över en persons personnummer, bevakar brevlådan och vittjar den när både kortet och koden kommer – de skickas ju nämligen i olika försändelser. Ett sånt fall kan du läsa om här.

Det händer också att barn använder föräldrarnas kreditkort. Ett extremt fall rapporteras från Australien. En 12-årig pojke tog sina föräldrars kreditkort, tog tåget till Sydneys flygplats, flög till Perth på västkusten, och vidare till Bali, skriver YLE. Han hade bokat biljetter i förväg, när kortet var obevakat, och också kontrollerat vilka flygbolag som lät minderåriga flyga på egen hand. Under resan behövde han bara visa sitt pass en gång, och det var för att styrka att han var tolv år gammal. När det uppdagades var han befann sig fick mamman flyga till Bali för att hämta honom.