Svenskarna lånar mer

Allt fler måste låna pengar för att få ihop ekonomin och det är även fler som tar lån för att köpa saker som de vill ha. Svenskarna lånar helt enkelt mer än förr.

lån

Här kan man läsa om att 4 av 10 arbetslösa måste låna pengar för att få ihop sin ekonomi. En undersökning visar att a-kassan helt enkelt inte räcker för dessa personer. Arbetslöshetskassornas samorganisation berättar om vikten av att a-kassan ger ekonomisk trygghet så att den arbetslösa kan lägga fokus på att söka jobb. Man framhåller även att en socialförsäkringsutredning som gjordes förra året föreslog att a-kassetaket bör indexeras. Då kommer man alltså att räkna upp ersättningen från a-kassan varje år på samma sätt som man gör i sjukförsäkringen.

Tar oftare lån

Men det är inte bara arbetslösa som ibland måste ta lån för att få ihop ekonomin eller kunna göra de inköp som behövs. Detta är ett vanligt förekommande fenomen och svenskarna är rätt bra på att ta lån. I Affärsvärlden kan man läsa att de svenska hushållen lånar allt mer utan säkerhet till olika former av konsumtion. På bara fem år har svenskarna ökat sitt lånande med 20 procent och förra året lånade vi utan säkerhet för 205 miljarder kronor. De personer som har särskilt stort intresse för att låna pengar till en bil, möbler, en renovering eller annat är de i åldern 35-49 år. Mest av alla lånar männen.

Spara pengar istället

Om man ska låna gäller det alltid att se till att man har tillräckligt med pengar för att betala ränta och så småningom betala tillbaka pengarna. Sedan gäller det också att man lånar från en seriös aktör som exempelvis Bluestep eller liknande. Men det kanske allra bästa man kan göra är att spara ihop pengar så att man slipper ta lån till det som man vill ha. Några smarta spartips som kan hjälpa en att spara pengar till hösten är:

  • Att ha med sig matlåda till jobbet och äta hemma istället för restaurang.
  • Att sälja överflödiga saker i hemmet på loppmarknad.
  • Att utnyttja rabatter och erbjudanden när man handlar. Läs mer.