Spotify hotar lämna Stockolm

I öppet brev hotar storföretaget Spotify att lämna Sverige. Varför? Bland annat på grund av de stora problemet med att få bostad i Stockholm och för att det är för dyrt att göra anställda till delägare.

”Är vi ett land som tror att tillväxten också kommer komma från snabbväxande nya bolag eller tror vi att det är den traditionella industrin som kommer stå för tillväxten? Om vi också tror att det är nya bolag, eller snabbväxande teknikbolag, ja då är vi en bra bit efter, och värre än så, vi är på väg åt fel håll”.

Och bostadsbristen är ett stort problem för fler än Spotify. De är många bolag som tvingas lämna 8507-stockholmstakStockholm för att deras personal inte har möjlighet att få boende. Ett förslag på en lösning som moderaterna har lyft är möjligheten med en fri hyressättning. I Stockholm är kötiden på ett hyreskontrakt nu som det ser ut 10-15 år, det är nästintill ett skämt för de ungdomar och nyinflyttade som söker bostaden. Det gör att det alternativ som finns är den svarta marknaden eller dyra andrahands-kontrakt. Det är inte normalt att behöva vänta ett decennium på att få en bostad, och i andra länder som Belgien och Malta kan du utan problem få en lägenhet samma sak som du flyttar dig. Där finns det ett tydligt samarbete mellan arbetsmarknad och bostadsmarknad, någonting som saknas i Sverige. Rekrytering i Stockholm är någonting som går mycket smidigt, att få ett jobb är oftast någonting som går bra även om det ibland kan krävas hjälp på vägen om det är en specifik bransch en vill in i. Men hur ska folk kunna flytta till Stockholm och sitt drömjobb när det saknas bostäder? Detta är ett stort problem och många har klagat på Spotify och tycker att det är ett icke-problem, men det känns snarare att de inte vill se sanningen.

Vad kan man göra?

Om du ska flytta till Stockholm för att börja ett nytt jobb kommer du mest troligt att behöva hyra en lägenhet i andra-hand och då kommer det att kosta ganska mycket. En idé som många nyinflyttade väljer bort är att bosätta sig utanför Stockholms innerstad. Stockholm har mycket bra kommunikation med både buss, pendeltåg och tunnelbana så det är enkelt att ta sig runt. Då kommer du även att komma ner i hyra. Andra alternativ är att köpa bostad, men då behöver du ha en ganska stor summa sparad till insatsen.