Tjänstepensionen och ditt val

Det här med pension är viktigt – kanske viktigare än många i 20-årsåldern låtsas om. Det gäller att börja spara i tid, och investera klokt. Väljer man sedan att ta ut pengar från sin pension kan det kosta en dyrt.

 

arbete dator kaffeI Svenska Dagbladet skrivs det om hur ett snabbt uttag av pensionen kan kosta en hel del pengar, även fast det kanske bara är under en kortare period. Det kan till och med kosta upp till 150 000 kronor enligt en rapport som SPF Seniorerna, en välkänd pensionärsorganisation, gjort.

Det är nämligen så att den allmänna pensionen blir allt lägre, något som har gjort att tjänstepensionen är allt viktigare att hålla koll på för att sedan efter pensionering kunna bibehålla en ekonomiskt godkänd nivå att leva på. Detta har bland annat skrivits om i ett tidigare inlägg.

Läs på vad som gäller innan du gör ett val kring pensionen

I artikeln från Svenska Dagbladet ges ett ganska talande typexempel, det att om en privat tjänsteman med en lön på 35 000 tar ut sin tjänstepension under fem år faktiskt förlorar hela 155 000 kronor jämfört med om pensionen i stället hade tagits ut livet ut från pensioneringens början (med en livslängd på 85 år). Men tydligen är det så att även lägre inkomster gör att man förlorar på ett kort uttag av tjänstepensionen. Även om förlusten i sig är mindre eftersom slutlönen är mindre. Det gör det rimligt att ändå rekommendera att helst inte ta ut något av tjänstepensionen i förskott utan kryssa i ”livsvarig pension” på tjänstepensionsblanketten. Det är vidare viktigt att man läser på och förstår vad som händer vid olika val.

Det finns dock ett undantag i sammanhanget. En liten andel pensionärer med låg pension som kan tjäna på ett kort uttag av tjänstepensionen. Det beror på att ett kort uttag leder till mycket låg pension när tjänstepensionen har tagits ut. Pensionen drygas då ut av bostadstillägg, vilket ger ett litet plus över hela pensionstiden – Svenska Dagbladet