Tjänstepension och privat sparande

Hur får man sin tjänstepension att växa egentligen? Vad är det som avgör bortsett från lyckade placeringar på börsen? Och vad är flexpension? Det är alltid bra att spara privat men sedan finns det även automatiska sparmetoder som du bör lära dig mer om när du är ute i arbetslivet.

 

woman-hand-smartphone-desk-largeTjänstepensionen är väldigt viktig. Särskilt för dagens pensionärer men även för de som snart ska gå i pension. Enligt en artikel i Dagens Nyheter förutspås den dessutom vara ännu mer betydelsefull i framtiden.

 

Tjänstepensionen kommer bara bli viktigare och viktigare

Varför kommer tjänstepensionen få allt mer betydelse? Jo, för att kommande generationer i jämförelse med tidigare, kommer att få ut en mindre del av lönen i statlig pension. Det gör alltså att tjänstepensionen blir ett nödvändigt tillägg för att leva på en rimlig standard ekonomiskt sett. Det gör det också viktigt att leta efter en arbetsplats med just tjänstepension och gärna helst också kollektivavtal. Vad avgör hur hög tjänstepensionen blir? Bland annat detta:

 

  • Hur lång tid du har jobbat till år sett
  • Om du jobbat heltid, deltid eller halvtid
  • Hur mycket kapitalet ökat i värde
  • Vad för avgifter bolagen som förvarar pengarna har
  • Hur hög lön du har – högre lön ger bättre pension
  • Arbeta längre så räcker pengarna längre också

 

Vad är då flexpension för något? Enligt Sveriges Radio har detta varit en av de allra viktigaste frågorna för tjänstemannafacken under de senaste åren. Frågan har varit nära att utlösa storstrejk tidigare men nu tycks arbetsgivar- och arbetstagarparterna ha nått en principöverenskommelse. Flexpension handlar om att erbjuda arbetstagarna en valmöjlighet, om man vill ha extra avsättning av sin lön till pension eller hellre ha ut pengarna i lön. Det kan ske på det sättet att en utökad avsättning av lönen till pensionen gör att den enskilda kan sluta jobba lite tidigare eller trappa ner i slutet av sitt arbetsliv, som en deltidspensionering innan den riktiga kickar igång.

 

Pengar till oförutsedda kostnader

 

pexels-photo-29781Det finns många saker en ska spara till. Från pensionen, till bostad, bil och barnen. Det kan bli väldigt många kostnader och en hel del stress för individen som inte hinner med allt, eller har råd med allt. Vissa månader är dessutom tuffare än andra, rent ekonomiskt. Oförutsedda kostnader kan uppkomma och det kan vara allt från att diskmaskinen slutar fungera till att tvättmaskinen eller avgasröret ger upp. Sådant som alltså kostar men är oundvikligen i behov av att ersättas eller i alla fall fixas. Då kan ett snabbt Meddelandelån SMS-lån vara en lösning. Sedan gäller det dock att betala tillbaka under den tidsperiod som följer med avbetalningsplan, så att lånet inte växer räntemässigt.

 

För att slippa ta ett snabbt lån är det bra att försöka hålla en buffert på en eller två månadslöner med just det syftet – att täcka upp för eventuella uppkomna kostnader som en inte räknat med eller kunnat förutse innan. För att få upp summan är det smart att låta en summa pengar direkt överföras från lönen varje månad in till ett separat ISK-konto.