När det kommer till människors privatekonomi så ser det otroligt olika ut; vissa spar mindre och andra spar mer. Men kanske är det viktigaste att man tänker på sina slantar och har kontroll över sina utgifter. Då finns det massor av tips man ska tänka på.
Nytt år och nya möjligheter. Ja, så brukar det heta och så är det många som känner. När det kommer till vår privatekonomi så brukar många människor ta sig i skinnet när det nya året börjar, kanske lite för att januari även är den tuffaste månaden på året. I en artikel från dn.se går det att läsa om de nya förändringarna som kommer att ske under året, allt från amorteringskrav till ökade bopriser och räntor. Detta gäller att man som privatperson har koll på, speciellt om man äger sitt boende. Nu har räntan varit otroligt låg, vilket den inte kommer att vara hela tiden. Vad man även ska tänka på är att det behöver inte vara så svårt när det kommer till att få grepp om sin privatekonomi. I en annan artikel går det att läsa att privatekonomen Arturo Arques menar på att det inte är raketforskning att få grepp om sin ekonomi. Det är enklare än vad man tro och vad det handlar om är 20 % planering och 80 % disciplin. Det är vid disciplinen som mycket brister och där man som privatperson ska försöka lägga mest krut. Det finns även många bra tips att ta till. Att från att låna pengar genom Zmarta.se och se till att man samlar lånen på ett och samma ställe för att få ner räntan till att tänka till för att de små bäckarna ska bli mindre och mer stabila. Här kommer några tips från tidningen Sydsvenskan.
Stabilare ekonomi
- Se till att skaffa en inkomstförsäkring samt gå med i a-kassan. Något som är otroligt bra och skapar en större trygghet.
- Gå igenom utgifterna under en tremåandersperiod och se om det går att finna ett mönster och var dina största utgifter ligger. Väl när de är spottade så fundera kring hur man kan göra för att få ner dessa kostnader men samtidigt inte rucka på livskvaliteten. Hyran går inte att rucka på, men man man ofta föra mycket när det kommer med matinhandlingen. Kanske planera upp veckan, eller bli bättre på storkok och med det spara in pengar genom att ha med sig lunchlåda.
- Tänka på att börja buffertspara. Även om det är ett litet sparande i början så kommer man in i ett bra tänkt kring sitt sparande och sin ekonomi.
- Sätt upp mål! Att ha mål gör att både ens sparande blir enklare samt att man blir mer medveten när det kommer till ens utgifter. Att vara medveten är att vara ekonomisk och då får man en större koll.
- Kolla även upp vad du har för kort och om du kan omförhandla lån. Då gäller det att vara påläst och att slå på sig för att få ut bästa möjliga.