Låna eller nalla på sparkontot?

Idag är det många som bara har ett sparkonto och helt struntar i att spara långsiktigt i aktier eller fonder. Majoriteten av dem som struntar i detta långsiktiga sparandet är kvinnor. Istället är det många som har ett sparkonto på sin bank, som bara blir till en kortsiktig buffert. Till semestern nallar man från sparkontot, och resultatet blir en fattig pension.

Allt fler börjar bli medvetna om sin ekonomi och sitt ekonomiska beteende. Trots det är det många svenskar som begår många ekonomiska misstag. Vi har tidigare skrivit om att den ekonomiska spiralen mår bra av lån med olika villkor och att man gör bra i att pendla mellan låg- och högrisk. Detsamma gäller sparandet, som hänger ihop.

Smslån till semestern?

Många svenskar lånar pengar för att åka på semester. Är det här bra eller dåligt? Egentligen finns inget tydligt svar på den frågan, utan man bör gå djupare in i analysen än så. För det första måste man fråga sig om man överhuvudtaget har något långsiktigt sparande, som inte är tänkt att nallas av alls. Har du inte det? Då är det hög tid att du börjar. Sluta genast att nalla på dina sparpengar. Sparandet är hela grundpelaren för människors ekonomiska frihet, inte minst för kvinnor som halkar efter i det långsiktiga fondsparandet.

Det positiva med det långsiktiga sparandet är att du inte behöver lägga några stora summor alls. Du har ju lång tid på dig att spara. Nöj dig med en hundring i månaden om du har knaper ekonomi, och fondspara via någon bank som erbjuder schyssta paket. Kanske kan du låna ett par tusen till din resa, hellre än att du osäkrar din ekonomi i framtiden genom att nalla från dina sparpengar. När du sedan fått ordning på din ekonomi: lägg undan pengar till semesterkassan under året, så slipper du låna sen.