Så blir du en smart låntagare

Det finns bra och dåliga sätt att ta lån. Digitaliseringen har gjort det lättare att hitta fördelaktiga villkor, men det kan samtidigt vara svårare att navigera. Med lite planering och kunskap om vad du bör titta efter, är det inte särskilt svårt att bli en smart låntagare.

Först och främst bör du sätta dig in i vad det är som skiljer olika långivare åt. Lånevillkoren innehåller information om räntekostnad, återbetalningskrav, amorteringskrav och annat är aspekter som kan variera mellan olika långivare. Dessa aspekter är också i hög grad beroende på din personliga ekonomiska situation. Nästa steg är att se över vilka typer av lån som finns.

Välj rätt typ av lån eller kontokredit

Många typer av lån beskrivs i sitt namn. Bolån är lån som du använder vid köp av bostad, billån för bilköp och så vidare. Men lån behöver inte vara för någon specifik sak. Om du inte har något speciellt syfte med lånet, förutom som en säkerhetsåtgärd eller buffert för eventuellt ökade utgifter – då kan kontokredit vara ett alternativ.

En kontokredit från flexlimit.se ger dig möjlighet direkt få pengar till ditt förfogande, med flexibla sätt att återbetala. De är registrerade hos Finansinspektionen och följer alla regler och riktlinjer. Du behöver inte använda pengarna om du inte vill, men de finns där ifall det skulle behövas. Du kan sedan välja att betala tillbaka allt snabbt på en gång, eller dela upp betalningen över tid.

Därför bör du undvika mikrolån

Andra typer av lån är mikrolån (också kallat snabblån eller sms-lån). Det är lån som generellt betalas ut väldigt snabbt, i mindre summor och som jämförelsevis har tuffa återbetalningskrav. Flera mikrolån blir snabbt väldigt dyrt i räntekostnader, inte minst om du skulle missa ett återbetalningstillfälle. I stället för att ta flera mikrolån är det alltså i nästan samtliga fall bättre att sätta upp en kontokredit.

Vill du ha ett traditionellt lån för till exempel bilköp, så välj en långivare som är trygg, har varit på marknaden under en längre tid och som har bra omdömen. Stirra dig alltså inte blind på räntan – även om det så klart är en enormt viktig faktor – utan se också hur väl långivaren behandlar sina kunder. Att läsa recensioner från tidigare kunder är ett bra sätt att få den informationen.