Lån med olika villkor skapar ruljangs

Det våras för den enskildas ekonomi 2018, heter det i nyheterna idag. Skattelättnader för pensionärer och barnbidraget höjs bland annat. Samtidigt bedriver storbankerna idag en gedigen nekande offensiv, vilket resulterar i att fler vänder sig till mindre etablerade banker. Efter politiska beslut ser den svenska snabblånemarknaden ut att etablera en hög standard med transparenta lånevillkor, något som välkomnas av de som använder snabblånen som tillfälliga stöttningar i sin privatekonomi.

Det är från sommaren 2017 som man allt mer börjat reglera de svenska microlånen. Många aktörer välkomnar direktiven då det sållar ut de oseriösa företagen från de som erbjuder snabba lån. På StrandiaFinans kan man läsa om hur ett snabblån fungerar och göra en återbetalningskalkyl. De ger bara ut lån till skuldfria och har tillstånd som konsumentkreditinstitut av Finansinspektionen.

Från lågrisk till högrisk  

2018 spås bli ett bra ekonomiskt år för många samhällsgrupper. Samtidigt sjunker värdet på bostäderna runt om i landet vilket drabbar de som vill sälja. 80-talisterna, ”Generation Why” får enligt prognosen en ordentlig smäll när de själva ska gå i pension, vilket gör att allt fler börjar få upp ögonen för börsen. Allt fler börjar därmed placera sina pengar i aktier. Trenden är att låta det långsiktiga sparandet ligga i lågriskfonder och aktier och sedan skapa en buffert som du kan använda till högrisk – det är nämligen därifrån de stora vinsterna kan plockas.

Det är därför inte ovanligt att folk tar snabblån för att skjuta in pengar i aktier, vilket under senaste årets bitcoinrus får bli ett exempel på.

Ett annat smart sätt är att se över sina abonnemang. Många sitter på prenumerationer som de faktiskt inte verkar utnyttja. Många ser över vilka de kan säga upp eller om det finns billigare alternativ.

Den som håller koll på viktiga ekonomiska datum och ser till att hålla sig uppdaterad när det kommer till vilka nya regler som införs kommer också kunna vara proaktiv. Den nostalgiske kommer sitta och jämra sig över att saker och ting går så snabbt, medan den proaktiva kommer anpassa sin ekonomi efter de politiska och ekonomiska beslut som tas.

I det stora hela händer positiva saker inom ekonomin. Möjligheten att ta långsiktiga och stora lån – med högra krav och säkerheter för banken, och mindre lån för den kortsiktiga uppbackningen av privatekonomin – får man en sund ruljangs på ekonomin.