Så får du en billigare begravning

När en kär person har avlidit är det svårt nog att hålla koll på allt som ska göras. Att anordna en begravning är tufft känslomässigt och till råga på allt kostar det också en del pengar. Genom några tips blir begravningen av din anhörige mindre kostsam samtidigt som du kan få en vacker begravningsceremoni ändå.

Eftersom begravningar kan vara väldigt kostsamma på grund av stora blomsterarrangemang, kistan och bokning av kyrkan eller kapellet så är det vanligt att folk måste ta ett lån för att få råd med utgifterna. Men du kan ge din anhörig en värdig begravning även om sakerna är mindre påkostade. Välj billigare allternativ såsom urna istället för en kista, gör egna blomsterarrangemang eller håll ceremonin på en annan plats än i kyrkan. När det gäller urnor kan du hitta urnor Stockholm till bra priser och vacker design som är passande.

Håll en enklare begravning med samma värdighet

Det här med pampiga begravningar kan bli lite för mycket ibland. Tanken är ju att du ska kunna säga farväl till en nära anhörig som stått dig nära, inte att punga ut med så mycket pengar som möjligt. Det är inte det överflödiga som gör begravningen utan hur ni alla minns personen. Sätt istället en mer personlig prägel på begravningen, det kommer att göra den mer minnesvärd och mer känslosam. Här följer några exempel på vad som kan göras:

• Sätt ihop en spellista som påminner om den avlidne eller låt någon ni känner sjunga.
• Skriv personliga tal.
• Gör egna dekorationer.
En dyr begravning kan gå på en hutlös summa pengar. Det finns folk som blir begravda i guldkistor som kostar en förmögenhet. En enklare och mindre kostsam begravning brukar dock bli betydligt billigare och man säger att det genomsnittliga priset ligger på cirka 18 000 kr. Du kan naturligtvis komma ner ännu lägre i kostnader om du lägger manken till men tänk på att en helt gratis begravning är nog ganska svårt att få till. Tänk på att välja en bra och seriös begravningsbyrå till din anhörig.

Vem betalar egentligen en begravning?

Det inte alla vet är att det faktiskt inte är de anhöriga som ska stå för begravningens kostnader, utan dödsboet. Med dödsbo menar man de pengar den avlidne lämnar efter sig. Finns det inte så mycket pengar att ta av i dödsboet är det enklare med en mindre påkostad begravning. Om den avlidne inte lämnar efter sig några pengar alls går det att ansöka om ett speciellt bistånd från den avlidnes kommun som kan gå in och betala en viss summa för begravningen.

Kremationskista med urna

Ofta vet de anhöriga vad den avlidne önskat sig gällande sin begravning. En stor fråga är om man vill bli kremerad eller begravd i kista, en så kallad jordbegravning. Att bli kremerad innebär att man beställer en kremationskista som är betydligt billigare än vanliga kistor och sedan en urna som askan får läggas i. Om urna är den valda begravningsmetoden kan den gravsättas eller spridas inom ett år efter begravningsceremonin. Att bli kremerad är idag det vanligaste valet bland folk och vet du inte vad den avlidne ville ha så får du som närmast anhörig ta beslutet.