Låna pengar är en vanlig sak. Men se till att göra det på rätt sätt för att optimera din egen ekonomi och inte hamna i en fälla.
När du ska ta ett lån kan det vara bra att först ta ett steg tillbaka och verkligen fundera på om du behöver låna – eller om du snarare skulle kunna spara ihop pengarna på egen hand. Om du ändå bestämmer dig för att låna är det viktigt att jämföra långivare med varandra, det kan du på ett både översiktligt och djupt sätt göra på sajten Comboloan.
Innan du ansöker om ett lån
I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det alltid är viktigt att räkna ut ifall man faktiskt har råd med ett lån, eftersom det blir en återbetalning per månad som kan vara mer eller mindre hög. Hur lång tid klarar du att betala och skulle du exempelvis klara höjda räntor? Avstå helt från att göra så kallade glädjekalkyler och tänk på att du måste ha med oförutsedda kostnader när du räknar på din ekonomi per månad. Det kommer alltid att hända saker som du inte har kalkylerat med.
Bestäm dig för en lånesumma
Bestäm dig också för hur mycket du ska låna, och låna inte mer än vad du behöver. Det är lätt att lägga på lite och krydda lånet, men tänk på att ju mer du lägger på din låneansökan – desto dyrare blir ditt lån i slutändan. Kolla även på dessa punkter innan du accepterar ett lån:
- Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra? Du kanske blir erbjuden ett lån med bättre villkor. Då kan det vara ekonomiskt att byta.
- Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
- Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?
Källa: Expressen
I Hallå Konsument tipsas det även om att du som presumtiv låntagare bör läsa på om olika typer av lån innan du bestämmer dig för att rikta in dig på ett. Vilket passar dig och din situation bäst?