Tänk på detta när du ska ta lån

På många sätt har det med digital teknik blivit mycket enklare för ”normala” människor att ansöka om lån. Processen är smidigare, beskeden är snabbare och alternativen är fler. Fler alternativ innebär samtidigt att du behöver göra en del efterforskning för att hitta det perfekta lånet.

Först och främst bör du fundera över vad lånet ska användas till. Ska du göra ett större inköp eller bara ha en buffert för oförutsedda kostnader? Beroende på syftet med lånet, finns det olika alternativ som lämpar sig bättre eller sämre.

Vad olika typer av lån innebär

Om du inte vet exakt hur mycket du behöver låna, kan du i stället överväga att använda dig av en så kallad kontokredit. Konsumentkreditinstitutet GFMoney erbjuder till exempel en sådan tjänst. Genom deras kontokredit får du upp till 30 000 kronor i en buffert där du själv väljer hur mycket du vill använda. Så klart behöver du bara betala tillbaka den del av bufferten du använder och återbetalningsmöjligheterna är flexibla.

Andra, mer traditionella alternativ som blancolån, privatlån och billån, kan också vara alternativ. Det kan lämpa sig bättre om du redan vet exakt vad du ska göra för pengarna.

Tänk på räntan – men också andra faktorer

Oavsett vilken typ av lån eller kontokredit du väljer, behöver du läsa på om långivarnas lånevillkor. Ränta är den viktigaste aspekten för de flesta, men kom ihåg att inte stirra dig blind på bara den biten. Låg ränta kan ofta innebära att långivaren i stället tar ut avgifter för diverse tjänster som hos många andra är gratis, till exempel aviavgift, påminnelseavgift och uppläggningsavgift. Några av avgifterna har dock blivit olagliga för långivarna att ta ut.

Ränta och avgifter är dock inte allt. Du bör också se över hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. I vissa fall är den satt direkt, utan någon möjlighet att skjuta fram återbetalningen. I andra fall är det mer flexibelt. Innan du accepterar offerten för lånet, ska denna information finnas tillgänglig.

Andra aspekter som kan spela roll är om det görs någon UC eller annan kreditupplysning. Om det inte görs någon kreditkontroll, innebär det i de flesta fall att räntan är högre, men inte alltid.