Så säljer du din bostad framgångsrikt

För att lyckas med en bostadsförsäljning är det viktigt att tänka till. Vissa åtgärder och val kan vara direkt avgörande för slutpriset. Värdehöjande renoveringar och tidpunkten för försäljningen kan exempelvis spela stor roll.

Det finns flera ekonomiska fördelar med att sälja en bostad. Men för att lyckas med försäljningen är det betydelsefullt att göra rätt saker i rätt ordning. Det du ska börja med är att göra en värdering av din bostad. Du kan värdera din bostad kostnadsfritt antingen online eller att en mäklare kommer hem till dig. När du gör en värdering får du en prisuppskattning på vad du eventuellt skulle kunna få vid en försäljning.

Värdehöjande åtgärder

När du gör en bostadsvärdering kan mäklaren som genomför den komma med tips och råd på åtgärder som kan vara värdehöjande. Om du vill maximera din försäljning är det en bra idé att lyssna på dessa råd. Många åtgärder som är värdehöjande är varken dyra eller tidskrävande. Ibland kan en ommålning av ett rum eller listerna lyfta bostaden mycket.

Tips vid en bostadsförsäljning:

  • Gör en bostadsvärdering.
  • Studera bostadsmarknaden för att sälja vid rätt tidpunkt.
  • Anpassa annonsen efter rätt målgrupp.


  • • Styla bostaden och gör eventuella värdehöjande åtgärder.

Gör bra val

I samband med att du gör en bostadsvärdering är det bra att ta reda på hur bostadsmarknaden ser ut. Kolla vad bostäderna i ditt område säljs för, vilka bostäder som ligger ute till försäljning och i vilket skick dessa bostäder har. Du kan få bra hjälp av en kunnig mäklare. En professionell mäklare kan även guida dig när det kommer till tidpunkten för försäljningen. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan tidpunkten vara avgörande för vad slutsumman blir.

Tänk på kostnaderna

Vid en bostadsförsäljning är det viktigt att tänka på vissa ekonomiska aspekter. Att ta med kostnader för styling av bostaden, fotografering och mäklararvode är betydelsefullt eftersom det påverkar vad du gör för eventuell vinst. Ju ekonomiskare du är desto bättre. Om du gör rätt val kan du öka chanserna till en framgångsrik försäljning. Tänk på att ha gott med tid, ju mer tid desto bättre förutsättningar har du.

Marknadsföringen är viktig

Efter värderingen och eventuella åtgärder ska bostaden stylas och fotograferas. Nästa steg är att marknadsföra bostaden på ett attraktivt och bra sätt. Marknadsföringen kan ha en stor påverkan på vem som kommer på visningarna och även slutpriset.