Hur blir det med tilläggslånen?

Var planen att ta ett tilläggslån på bostaden för att köpa en ny bil? För många som planerat just det går planen nu i mos – det är nämligen så att den som gör så även väcker amorteringskravet, vilket gör boendekostnaden extremt mycket högre än tidigare.

Amorteringskravet trädde i kraft 1 juni i år men det började redan diskuteras huruvida ett krav skulle 3040342-lagenheter-i-bostadsomrade-4införas förra året, med andra ord har det funnits gott om tid att belåna hemmet innan kravet. Amorteringskravet innebär att de som tar nya lån på mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera av 1 till 2 procent. Det kan för vissa innebära 3-5000 kronor mer i boendekostnad, då exklusive ränta och avgiften. Anledningen till att en gör detta är att stoppa svenskarna från att låna för mycket och försöka få en bättre balans i den svenska ekonomin, vilket i sig kan vara en god idé men för många som inte köpt bostad eller som är nya på bostadsmarknaden blir det väldigt dyrt – till och med för dyrt. Så varför påverkar då detta även dig som enbart vill addera ett tilläggslån? Det är nämligen så att du triggar igång amorteringskravet även fast du bara förändrar lånet. Alternativet? Det bästa är helt klart att ta ett nytt billån som inte är kopplat till den bank där du har ditt bostadslån. Genom att göra det kan du separera de två lånen och undvika amorteringskravet. Tänk dock på att räntan på det lånet då mest troligt kommer att vara högre, men det är nog ändå mer lönsamt i längden.

Hur får du då bästa räntan när du ska ta ett lån? Den bästa idéen är självklart att jämföra olika bilhandlares alternativ, du kan även använda dig av sajter som jämför olika låneföretag.