Dyrt att skilja sig

När äktenskap leder till skilsmässa är det allt som ofta en svår tid, och inte enbart för själen. Även rent ekonomiskt kan det bli betungande att gå från två till en.

Vad är den vanligaste anledningen till skilsmässa? Enligt statistik är det vardagslivet (exempelvis städning med mera) och/eller 4185501-a-bulging-walletekonomiska problem som tär på ett förhållande varpå det tillslut går över till skilsmässa. Ekonomiska problem är även väldigt vanliga efter en skilsmässa – eftersom samhället är uppbyggd på att man ska vara två. Att plötsligt klara av en hyra själv, matkostnader, eventuella event och dessutom gå över till detta i en sorgperiod, är inte enkelt. För att skiljas är ju en förlust, en sorg, där du förlorar personen som du har varit närmast under ett visst antal år. Du blir av med den personen som du en gång i tiden trodde var din livsfrände. Inför en skilsmässa kan det vara bra att vara medveten om de svårigheter som ofta följer, för utöver de ekonomiska problemen som kan uppstå – är det ju även juridiska saker som ska genomföras, någonting som kan vara väldigt jobbigt. Det är även viktigt att veta vad som gäller vid skilsmässa, någonting som en jurist kan hjälpa dig att förklara: https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/skilsmassa-aktenskapsskillnad.

Det dyra singellivet

När skilsmässa är genomförd och det är dags att leva som singel kommer du som sagt att märka en ganska markant skillnad vad gäller din ekonomi. Att det är dyrare att vara singel i SVerige är egentligen ganska märkligt. Andelen ensamstående i Sverige ökar hela tiden – vilket borde påverka priserna för singlar. Ensamstående lägger cirka 36 procent av sin sina utgifter på boende, medan de som bor tillsammans lägger 24 procent. Det är även vana att man som singel hyr sitt boende, medan sambos köper. Gunilla Nyström, Privatekonom säger:

– Jämfört med i min generation, då par flyttade ihop tidigt, verkar det finnas en tendens att fler unga i dag påbörjar vuxenlivet som särbos. Samtidigt skapar bolånetaket ett sparbehov som är tydligt för unga singlar och för unga människor generellt. Svenska Dagbladet