De hetaste startupsen i Sverige

Tidningen Internetworld listar de hetaste startupsen i Sverige. Där finns flera företag som det kan vara värt att hålla koll på, och som kan komma att bli stora framöver. Samtidigt kommer troligen många av bolagen på listan att vara borta om några år.

Vilken startup som bedöms vara hetast i Sverige är i skrivande stund inte känt. Detta kommer att presenteras om några dagar. På plats 25 till 4 hittar vi dock flera intressanta bolag, som definitivt har framtiden för sig. Listan är uppdelad i två texter, som man hittar här och här.

Många startups konkurrerar med varandra, eftersom de helt enkelt erbjuder produkter som löser samma problem. Det blir inte minst tydligt när man tittar på de högre listplatserna. Flera företag erbjuder olika lösningar för betalningar på nätet. Här finns startups som Shipwallet och Mondido, som båda arbetar med lösningar för e-handel. Även om de inte erbjuder exakt samma typ av tjänster så är det svårt att tänka sig att de båda två kommer att finnas kvar om fem år. Startup-branschen kan vara hård.

Ibland kan det ju också behövas en underskrift för att ett avtal ska vara i hamn, men det är svårt att skriva under digitalt. Bank-ID är en lösning, men ett alternativ erbjuds av företaget Scrive, med huvudkontor i Stockholm. I dagsläget har Scrive ungefär 550 kunder, däribland biluthyraren Avis.

Ett annat stort affärsområde är tjänster som gör det lättare att utveckla appar och andra digitala tjänster. Sinch, som utvecklats ut gratistelefonitjänsten Rebtel, gör det lättare för apputvecklare att integrera textmeddelanden, röstsamtal och video i apparna. Detta görs genom paket av API:er och SDK:er. Ett annat exempel är Evothings, som skapat en utvecklingsmiljö som gör det lättare att skapa appar för internet of things. Tack vare Evothings behöver en utvecklare inte lära sig flera olika programmeringsspråk för att hantera olika plattformar.