Kom igång med aktieandelarna

Enligt experterna har svenskarna alldeles för mycket pengar på sparkontot. Att ha ett par månadslöner bredvid sitt konsumtionskonto är rekommenderat – men har du mer än så borde du fundera över andra sätt. För många låter det kanske helt enkelt för komplicerat att köpa aktier. Men med kvinnorna på frammarsch i en traditionellt så mansdominerad värld kan många nya typer börja inspireras och ta steget in. För den som vill komma igång finns smarta metoder som inte kräver så mycket tid och energi, varför inte låta en nätmäklare göra det jobbet åt dig?

Att spara i aktier kan för den vanliga människan kännas som ett tidsödande aktivitet. Den smarta aktiespararen bevakar börsen dagligen och placerar om, gör framtidsspaningar och analyser. Men det behöver inte vara svårt alls. För den som vill komma igång finns nätmäklare som kan sätta ihop en aktieportfölj åt dig. Du kan då köpa aktier hos dem, strunta i aktiekurserna och automatisera sparandet till ditt vardagliga månadssparande.

Ineffektivt med överfyllda sparkonton

Att spara pengar är alltid bra. Men när du väl har fyllt en rimlig buffert på ditt sparkonto – en rekommendation på två månadslöner – kan du lägga överflödet på investeringar istället. Enligt en undersökning som metro.se tagit del av har har var femte svensk en årslön på sitt sparkonto. Och även om man inte ska betrakta det som bortkastat, så är det otroligt ineffektivt.

Börsen är traditionellt en mansdominerad sektor. Men nu börjar kvinnorna göra större anspråk. I en intervju i Aftonbladet tipsar Natalie Eriksson om hur man ska tänka kring börsen. Ekonomisk självständighet är för henne en drivkraft och är en av anledningarna kring varför hon vill peppa fler tjejer att börja handla med aktier.

Det är ingen tvekan om att kvinnorna är på frammarsch i börsen. I SR.se intervjuas VD:nför AktieInvest, Therese Lundstedt från Östersund. Lyssna på det inspirerande samtalet. Fundera över vad du själv är redo inför. Försök sätta igång så tidigt som möjligt. Det är förstås aldrig för sent, men ju längre du kan spara desto bättre avkastning kan du få.

Rata aktier som…

  • Du inte själv tror på
  • Är för högt värderade
  • Har misskötta bolag